Home » Blog » Voeren tegen de adviezen in
Blog
Arjan Hulsman Arjan Hulsman is sinds eind mei 2016 herdmanager op een melkveebedrijf met 1.100 koeien en 460 hectare grond, in het Nieuw-Zeelandse Canterbury. Het doel van het bedrijf is om een zo hoog mogelijke productie te halen uit vers gras, met minimaal aandeel krachtvoer. In Nederland hebben Arjan zijn ouders een melkveebedrijf met 85 melkkoeien in Nijverdal (OV).

Voeren tegen de adviezen in

Weblog geplaatst op vrijdag 03-11-2017
Voeren tegen de adviezen in

De laatste koe heeft gekalfd. Ze heeft nog twee weken op haar laten wachten, maar nu is het ook eindelijk echt zo ver. De barbecue kan aangestoken worden. We zijn inmiddels ook al bijna twee weken aan het insemineren, dus dat loopt mooi in elkaar over.

Het is een extreem nat voorjaar geweest. Hoosbuien volgden elkaar op, wat tot een aantal vertrapte percelen heeft geleid. Het positieve hiervan is dat we veel water kregen en dat het bleef sneeuwen in de bergen. We kunnen hierdoor rustig de zomer ingaan, omdat er weer grote voorraden water in ondergrondse en bovengrondse meren aanwezig zijn. De grasgroei kwam dan ook langzaam op gang, waardoor we redelijk veel kuilvoer moesten voeren, om het tekort aan gras te kunnen compenseren. In de week dat we ons laatste kuilvoer aan het voeren waren, trok de grasgroei aan. Daarmee hadden we geluk.

Hogere voeropname

Voeding staat bij ons als prioriteit nummer één, in tegenstelling tot veel Nieuw-Zeelandse bedrijven. Daar staat graslandmanagement op nummer één. Wij proberen een zo hoog mogelijke jaarproductie in kilo’s melk te realiseren. Afgelopen jaar steeg de voeropname. Waar het advies is om 21 kilo drogestof te voeren, bieden wij 26 kilo drogestof aan. Dit komt neer op een werkelijke opname van 20 kilo drogestof.

Het rantsoen in kilo’s drogestof bestaat momenteel uit 18,5 kilo gras, 0,5 kg voederbieten, 2 kilo graan distillers, (gedroogde vorm van bierbostel), 1 kilo palmpittenschroot, 2,5 kilo tarwe en stro naar behoefte. Met dit rantsoen hebben we een constante piek weten te realiseren van 30 liter per dag over de afgelopen 35 dagen, zonder de koeien zwaar te treffen in de negatieve energiebalans. We maaien daarom op het moment al het gras voor de hoogproductieve koeien. Hierdoor stijgt de grasopname en de snelheid van de grasopname. Onze wekelijkse farmwalks zijn uiteraard nog steeds van groot belang. We scharen de koeien in bij een grashoogte van 3150 kilo drogestof en ook absoluut niet meer. Omdat wij een andere formule gebruiken dan in Nederland gewoon is, is dit te vergelijken met 1500 kilo drogestof opneembaar gras of 3.500 kg drogestof op de grashoogtemeter. Wij scharen dus de koeien in op het 2,5 bladstadium, in de plaats van het geadviseerde derde bladstadium. Puur om de koeien meer energie aan te blijven bieden en om het vroeg schieten van het zaad van het gras te voorkomen.

Graan distillers

Voor ons is het nu erg belangrijk om alle koeien op tijd tochtig en drachtig te krijgen. Ook hier speelt voeding een hele grote rol. 79 procent van onze koeien is tot nu toe tochtig geweest. Het is in Nieuw-Zeeland heel lastig om het eiwitniveau in het voer hoog genoeg te houden. Het voeren van palmpittenschroot staat onder druk vanuit milieutechnisch oogpunt. Net als soja in Nederland. Als je een bepaald percentage voert, word je gekort op de melkafrekening vanuit Fonterra. Wij zijn daarom anderhalve maand geleden begonnen met het voeren van graan distillers. Het is een erg dure grondstof, en daarom wil je het niet zomaar voeren in het land, wat wij dus wel doen. Eigenlijk zou je het product in de melkstal of doormiddel van een voermengwagen aan de koeien moeten voeren. Deze mogelijkheden hebben wij nu toe niet, maar wij zijn van mening dat de koeien dit extra eiwit wel nodig zijn. Graan distillers bevatten 28 procent eiwit. Tegenover 14 procent eiwit in palmpittenschroot.

Pensverzuring

Onze trekkerchauffeur bedacht bij vergissing vorige week om de dubbele hoeveelheid graandistillers te gaan voeren. Dit leverde ons vier koeien met pensverzuring op. Dat wil zeggen vier koeien die plat gingen, wat ook betekent dat er in ieder geval 100 tot 120 koeien met subklinische pensverzuring rond liepen. Dat werd hem niet in dank afgenomen en koste hem bijna zijn baan. Het is voor ons dus van groot belang om de koeien strak in de gaten te houden, net als ons personeel. Het geeft wel een enorme kick om met de koeien iets voor elkaar te krijgen wat adviseurs voor onmogelijk houden. Volgende keer meer over de inseminatie periode.

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...