Home » Blog » Echte korrelmais!
Blog
Miranda Noordman Michel en Miranda Noordman wonen sinds de zomer van 2005 in Roemenië. Oorspronkelijk komen ze uit Wijthmen en Dalfsen, vlakbij Zwolle. Met een startkapitaal van 30.000 euro kwamen ze in Oost-Europa terecht. Het eerste jaar molken ze zes Roemeense koeien met de hand, in een halve schuur op een oude staatsboerderij. Met vallen en opstaan zijn ze gegroeid tot 140 stuks melkvee, in een nieuwe stal met 2x14 swing-over melkput.

Echte korrelmais!

Weblog geplaatst op vrijdag 06-10-2017
Echte korrelmais!

Als ik bij de kalfjes kom, zie ik dat er een laagje ijs op de wateremmers ligt! En wanneer ik de kinderen naar school wil brengen, moet ik de auto krabben. De eerste nachtvorst is dus geweest. En oktober is nog maar net begonnen. Met die heerlijke nazomerdagen hier van overdag nog 20 graden lijkt de winter altijd ver weg. Maar als je ’s morgens bij de kalfjes zere vingers krijgt van de kou, omdat je ermee in het water hebt gezeten, dan word je er toch even weer flink aan herinnerd hoe koud de winters hier kunnen zijn. De juf op school vertelde dat ‘ze zeggen’ dat er een strenge winter aan komt. Hoe ‘ze’ dat weten, vertelde ze er niet bij. Hopelijk laat de winter nog even op zich wachten.

Als we later aan de koffie zitten, begint Michel er ook over. “Het is nog een paar dagen mooi weer en dan wil het toch kouder worden. Nu wordt het langzaamaan toch tijd dat we die laatste mais eraf krijgen.” En met ‘die laatste mais’ bedoelt hij de 10 ha mais die als eerste rijp was (we hadden expres een korrelmaisras gezaaid, zodat ie vroeg zou rijpen). Maar die we maar niet konden oogsten, omdat de hakselaar telkens kapot ging.

Dat het niet vanzelf zou gaan dit jaar met de mais, dat had ik wel een beetje verwacht. Aangezien we vorig jaar met de hakselaar in de sloot waren beland. Door de drukte rondom de bouwwerkzaamheden, hadden we van de winter domweg geen tijd om de hakselaar na te kijken. Laat staan om de kemperbek weer proberen op te kalefateren. Toen we van het voorjaar de eerste snee luzerne gingen hakselen, bleek dan ook dat de hakselaar mankementen vertoonde. Niet zozeer door het sloot-ongeval, maar kleine defecten die hij vorig jaar ook al had. Met name de metaaldetector die kuren had. Na wat sleutelen kwam de luzerne er toch nog mooi af.

Maar ja, mais hakselen is wel even een ander verhaal. Dan krijgt het beestje natuurlijk veel meer voor de kiezen en ook nog eens op steile hellingen. Maar we gingen het toch proberen. Niet met de kemperbek, die nog steeds zielig tussen het onkruid stond. Maar met de kettingbek. Gelukkig hadden we die nog! Nou, twee keer heen en weer en daar kwamen ze alweer terug van het land. Niet alleen die metaaldetector zat dwars, maar nu werkte de versnellingsbak ook nog eens tegen! Twee weken onderdelen bestellen, wachten en sleutelen later. En de eerste mais was ondertussen niet meer te redden. Het was verdroogd waar we bij stonden. En moet je dan blij zijn dat het oorspronkelijk een korrelmaisras was? Dat het in ieder geval nog een grote hoeveelheid korrels zal opleveren? Waar we dan nog wel een bestemming voor moeten vinden, maar dat is een ander verhaal.

We lieten de korrelmais maar even voor wat het was. Want toen de hakselaar het eindelijk weer deed en we (wonder boven wonder) zelfs de kemperbek weer in ere hadden weten te herstellen, wilden we natuurlijk zo snel mogelijk de andere 60 hectare eraf zien te krijgen. Gelukkig kregen we versterking van onze drie fanatieke neven uit Nederland en was het een genot om alle bedrijvigheid en trekkers en opraapwagens heen en weer te zien rijden. De nieuwe kuilplaat werd voor het eerst in gebruik genomen en dat was minstens net zo mooi om te zien. Het liep als een speer. Koffie, tosti’s, pizza’s en bier. Het blijft toch elk jaar weer gezellig.

Maar nu. Onze tien hectare korrelmais. We hebben al twee mensen in de buurt benaderd met een ‘kolvenplukker’. Maar die zeiden beide dat het te steil is voor hen. Ja, het is ook net het steilste stuk dat we hebben. Nu is er nog één iemand waar we heen kunnen. Hopelijk dat die het wel ziet zitten. Er zei al iemand tegen ons: “Waarom laat je de kolven er niet met de hand uit plukken?” Iets dat hier heel normaal is, voor al die gezinnen met een halve hectare korrelmais naast het huis. Die gaan met de hele familie een zaterdag gezellig kolven plukken. Of huren een zigeunergezin in. Ja, Roemenen weten wel hoe ze kolven moeten plukken. Als we nog langer wachten, valt er niets meer te plukken. Gisteren stond er ook weer een paard en wagen verdekt opgesteld langs het betreffende perceel. Wat moet je daar nou mee? Nee, hopelijk kan die kolvenplukker gauw komen. Dat scheelt dan weer één zorg en een bult ergernissen.

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden, Friesland....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...