Home » Blog » Blog: Høstfest
Blog
Hester Kluin Koos en Hester Kluin wonen sinds oktober 2013 in Denemarken. Hun ouders waren geen melkveehouder en ook financieel zaten ze niet zo ruim dat ze gemakkelijk boer konden worden. Onder het motto: ‘wij-willen-een-melkveebedrijf-in-ons-leven’ zijn ze, na een langdurig proces, uiteindelijk in Denemarken terecht gekomen Daar hebben ze nu een melkveebedrijf met 200 jerseykoeien en 131 hectare voedergewassen.

Blog: Høstfest

Weblog geplaatst op maandag 11-09-2017
Blog: Høstfest

In Denemarken wordt oogstfeest gevierd. We zijn dit jaar naar een biologisch oogstfeest geweest. Dit was bij een melkfabriek, een mooie oude boerderij. Ze verkopen er uiteraard alleen biologische producten. Denk aan melkproducten, planten, vruchtensappen, ketchup, honing.... en ook een verdwaald gehoorapparatenkraampje. Misschien ook geheel verworven uit biologische producten? We hebben er ons niet in verdiept, omdat we vinden dat we elkaar nog goed genoeg verstaan... Arla organiseert ook elk jaar een soortgelijke open dagen op melkveebedrijven. Het zijn leuke uitjes voor het gezin.

We vierden ons oogstfeest ook thuis. En dat deden we op de trekker. Zoals elk jaar kopen we van onze akkerbouw-buurman het stro dat er na het maaidorsen overblijft. We regelen dan iemand die het perst en halen het vervolgens van het land. Dit jaar hebben we een eigen balenpers gekocht. Het is fijn niet afhankelijk te zijn van een loonwerker, die niet overal tegelijk kan zijn. Ook hebben we nu een eigen strowagen gekocht, die nog wel een beetje gerenoveerd moet worden van de winter. Hij is namelijk uitgezocht op de wielen die eronder zitten. Die moeten goed zijn, want dat is eigenlijk wel de duurste optie op een wagen. De rest is makkelijk op te knappen. Op het moment dat de buurman belt dat hij van start gaat, moeten wij ook paraat staan. Er moet geoogst worden.

Dat oogsten valt dit jaar niet erg mee. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat we geen echte zomer hebben gehad. Als het weer al wat beter was, was dat slechts voor één dag en soms twee dagen achter elkaar. Zo ook nu, rond de tijd dat de gerst van het land mag. Het moet tussen de buien door gebeuren. Daarom moet zeker dit jaar, direct gereageerd worden. Iedereen die een stuur kan vasthouden word ingeschakeld.

De huurder van ons tweede huis helpt erg graag met strorijden. Een typisch geval van stuur-vasthouden-verder-weet-ik-niks. Hij stopt in een nat gat met een volle vracht, weet niet hoe de trekker werkt en stro laden gaat ook niet zo. Maar vooruit... Zo nu en dan hebben we ook gemak van hem. Dat was laatst, toen onze stagiair met een lekke band was gaan rijden en halverwege de route zonder band stond. En de reservewagen alleen via héle moeilijke hindernissen bereikbaar was.

Daardoor waren we tot ’s avonds laat ongepland nog bezig met strorijden. De stageloper moest zonder licht terugrijden naar ons land (ook nog een winterklusje, licht in orde maken van de trekker). De huurder werkt bij een bedrijf dat lang/groot/onhandelbaar vervoer begeleid over de wegen. Nu reed hij achter de donkere wagen aan met de zwaailichten aan. En stond later middenop de weg als waarschuwing, toen de stagiair de binnenbocht nam en daardoor 5 balen stro middenop de weg verloor en dus met de wagen de hele weg blokkeerde. Gelukkig komt vrijwel heel Denemarken na 19:00 uur niet meer op straat en verliep het geheel zonder schade of ongelukken. Alle opstakels er naartoe daargelaten; het oogstfeest is geslaagd, want alles is voor de regen binnen gekomen!

 

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Boehringer Ingelheim DSV Zaden MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...