Home » Blog » Blog: Høstfest
Blog
Hester Kluin Koos en Hester Kluin wonen sinds oktober 2013 in Denemarken. Hun ouders waren geen melkveehouder en ook financieel zaten ze niet zo ruim dat ze gemakkelijk boer konden worden. Onder het motto: ‘wij-willen-een-melkveebedrijf-in-ons-leven’ zijn ze, na een langdurig proces, uiteindelijk in Denemarken terecht gekomen Daar hebben ze nu een melkveebedrijf met 200 jerseykoeien en 131 hectare voedergewassen.

Blog: Høstfest

Weblog geplaatst op maandag 11-09-2017
Blog: Høstfest

In Denemarken wordt oogstfeest gevierd. We zijn dit jaar naar een biologisch oogstfeest geweest. Dit was bij een melkfabriek, een mooie oude boerderij. Ze verkopen er uiteraard alleen biologische producten. Denk aan melkproducten, planten, vruchtensappen, ketchup, honing.... en ook een verdwaald gehoorapparatenkraampje. Misschien ook geheel verworven uit biologische producten? We hebben er ons niet in verdiept, omdat we vinden dat we elkaar nog goed genoeg verstaan... Arla organiseert ook elk jaar een soortgelijke open dagen op melkveebedrijven. Het zijn leuke uitjes voor het gezin.

We vierden ons oogstfeest ook thuis. En dat deden we op de trekker. Zoals elk jaar kopen we van onze akkerbouw-buurman het stro dat er na het maaidorsen overblijft. We regelen dan iemand die het perst en halen het vervolgens van het land. Dit jaar hebben we een eigen balenpers gekocht. Het is fijn niet afhankelijk te zijn van een loonwerker, die niet overal tegelijk kan zijn. Ook hebben we nu een eigen strowagen gekocht, die nog wel een beetje gerenoveerd moet worden van de winter. Hij is namelijk uitgezocht op de wielen die eronder zitten. Die moeten goed zijn, want dat is eigenlijk wel de duurste optie op een wagen. De rest is makkelijk op te knappen. Op het moment dat de buurman belt dat hij van start gaat, moeten wij ook paraat staan. Er moet geoogst worden.

Dat oogsten valt dit jaar niet erg mee. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat we geen echte zomer hebben gehad. Als het weer al wat beter was, was dat slechts voor één dag en soms twee dagen achter elkaar. Zo ook nu, rond de tijd dat de gerst van het land mag. Het moet tussen de buien door gebeuren. Daarom moet zeker dit jaar, direct gereageerd worden. Iedereen die een stuur kan vasthouden word ingeschakeld.

De huurder van ons tweede huis helpt erg graag met strorijden. Een typisch geval van stuur-vasthouden-verder-weet-ik-niks. Hij stopt in een nat gat met een volle vracht, weet niet hoe de trekker werkt en stro laden gaat ook niet zo. Maar vooruit... Zo nu en dan hebben we ook gemak van hem. Dat was laatst, toen onze stagiair met een lekke band was gaan rijden en halverwege de route zonder band stond. En de reservewagen alleen via héle moeilijke hindernissen bereikbaar was.

Daardoor waren we tot ’s avonds laat ongepland nog bezig met strorijden. De stageloper moest zonder licht terugrijden naar ons land (ook nog een winterklusje, licht in orde maken van de trekker). De huurder werkt bij een bedrijf dat lang/groot/onhandelbaar vervoer begeleid over de wegen. Nu reed hij achter de donkere wagen aan met de zwaailichten aan. En stond later middenop de weg als waarschuwing, toen de stagiair de binnenbocht nam en daardoor 5 balen stro middenop de weg verloor en dus met de wagen de hele weg blokkeerde. Gelukkig komt vrijwel heel Denemarken na 19:00 uur niet meer op straat en verliep het geheel zonder schade of ongelukken. Alle opstakels er naartoe daargelaten; het oogstfeest is geslaagd, want alles is voor de regen binnen gekomen!

 

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgruniekRijnvallei Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Voederbieten in het bouwplan?
Naast gras en snijmais onderzoeken steeds meer veehouders de teelt van 3e gewassen. Naast eiwitrijke veldbonen zijn vooral voederbieten in...
 
Lees meer »
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...