Home » Blog » Blog: Høstfest
Blog
Hester Kluin Koos en Hester Kluin wonen sinds oktober 2013 in Denemarken. Hun ouders waren geen melkveehouder en ook financieel zaten ze niet zo ruim dat ze gemakkelijk boer konden worden. Onder het motto: ‘wij-willen-een-melkveebedrijf-in-ons-leven’ zijn ze, na een langdurig proces, uiteindelijk in Denemarken terecht gekomen Daar hebben ze nu een melkveebedrijf met 200 jerseykoeien en 131 hectare voedergewassen.

Blog: Høstfest

Weblog geplaatst op maandag 11-09-2017
Blog: Høstfest

In Denemarken wordt oogstfeest gevierd. We zijn dit jaar naar een biologisch oogstfeest geweest. Dit was bij een melkfabriek, een mooie oude boerderij. Ze verkopen er uiteraard alleen biologische producten. Denk aan melkproducten, planten, vruchtensappen, ketchup, honing.... en ook een verdwaald gehoorapparatenkraampje. Misschien ook geheel verworven uit biologische producten? We hebben er ons niet in verdiept, omdat we vinden dat we elkaar nog goed genoeg verstaan... Arla organiseert ook elk jaar een soortgelijke open dagen op melkveebedrijven. Het zijn leuke uitjes voor het gezin.

We vierden ons oogstfeest ook thuis. En dat deden we op de trekker. Zoals elk jaar kopen we van onze akkerbouw-buurman het stro dat er na het maaidorsen overblijft. We regelen dan iemand die het perst en halen het vervolgens van het land. Dit jaar hebben we een eigen balenpers gekocht. Het is fijn niet afhankelijk te zijn van een loonwerker, die niet overal tegelijk kan zijn. Ook hebben we nu een eigen strowagen gekocht, die nog wel een beetje gerenoveerd moet worden van de winter. Hij is namelijk uitgezocht op de wielen die eronder zitten. Die moeten goed zijn, want dat is eigenlijk wel de duurste optie op een wagen. De rest is makkelijk op te knappen. Op het moment dat de buurman belt dat hij van start gaat, moeten wij ook paraat staan. Er moet geoogst worden.

Dat oogsten valt dit jaar niet erg mee. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat we geen echte zomer hebben gehad. Als het weer al wat beter was, was dat slechts voor één dag en soms twee dagen achter elkaar. Zo ook nu, rond de tijd dat de gerst van het land mag. Het moet tussen de buien door gebeuren. Daarom moet zeker dit jaar, direct gereageerd worden. Iedereen die een stuur kan vasthouden word ingeschakeld.

De huurder van ons tweede huis helpt erg graag met strorijden. Een typisch geval van stuur-vasthouden-verder-weet-ik-niks. Hij stopt in een nat gat met een volle vracht, weet niet hoe de trekker werkt en stro laden gaat ook niet zo. Maar vooruit... Zo nu en dan hebben we ook gemak van hem. Dat was laatst, toen onze stagiair met een lekke band was gaan rijden en halverwege de route zonder band stond. En de reservewagen alleen via héle moeilijke hindernissen bereikbaar was.

Daardoor waren we tot ’s avonds laat ongepland nog bezig met strorijden. De stageloper moest zonder licht terugrijden naar ons land (ook nog een winterklusje, licht in orde maken van de trekker). De huurder werkt bij een bedrijf dat lang/groot/onhandelbaar vervoer begeleid over de wegen. Nu reed hij achter de donkere wagen aan met de zwaailichten aan. En stond later middenop de weg als waarschuwing, toen de stagiair de binnenbocht nam en daardoor 5 balen stro middenop de weg verloor en dus met de wagen de hele weg blokkeerde. Gelukkig komt vrijwel heel Denemarken na 19:00 uur niet meer op straat en verliep het geheel zonder schade of ongelukken. Alle opstakels er naartoe daargelaten; het oogstfeest is geslaagd, want alles is voor de regen binnen gekomen!

 

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden AgroVision Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...