Home » Blog » Blog: Stress
Blog
Geert van den Biggelaar Melkvee.nl-redacteur Geert van den Biggelaar houdt samen met zijn ouders Jan en Nori en zus Anet circa 65 melkkoeien in het Brabantse Uden. Na een stalperiode van ruim 10 jaar, gaan de koeien op het bedrijf van de familie dit jaar weer naar buiten. In deze serie op Melkvee.nl schrijft hij over zijn ervaringen.

Blog: Stress

Weblog geplaatst op dinsdag 01-08-2017
Blog: Stress

Met de hitte van de afgelopen weken is het afzien voor de koeien in de wei. Maar niet alleen afzien voor de koeien, want ik kan er als boer ook niet goed tegen om de koeien met hittestress in de weide te zien staan. Grazen gebeurt niet meer en de melkproductie holt achteruit. 

Oplossing: ’s nachts weiden. Dat is veel logischer met het hete weer, maar daarmee bereik ik niet het oorspronkelijke doel: zichtbaarheid van de koeien in de wei. Een dilemma waarmee ik nog steeds wel een beetje zit.

Dùr d’n draod

Dit voorjaar hadden de koeien geen stress, maar mijn vader des te meer. „Hoe moet dat nu?”, zei hij. „Onze koeien weten totaal niet meer wat een stroomdraadje is en stormen er straks met zijn allen doorheen.” Of op zijn Brabants: „Die doen strakke gelijk dùr d’n draod hinne.”

Praktisch man als mijn vader is, bedacht hij al gauw een oplossing. De knotwilgen om onze percelen moesten nodig gesnoeid worden. Met de afgezaagde takken vlocht hij – met een beetje hulp van stagiair Ruben en mij – een solide omheining om een klein perceeltje weide tussen de stal en de loods. De loods en de stal zelf zorgden voor de rest van de omheining. Veel beter zichtbaar voor de koeien dan een enkel draadje. Aan de binnenkant van die omheining kwam het stroomdraadje, zodat de koeien konden leren dat het draadje de eigenlijke grens is.

Grondruil

Een belangrijke reden om de koeien 10 jaar terug binnen te laten, was de slechte verkaveling van onze percelen. Dit jaar werd die reden weggenomen. De buurman, die een perceel aangrenzend aan onze huiskavel bezit, was bereid dat perceel tijdelijk te ruilen tegen één van onze percelen, die voor hem redelijk gunstig lag. Zo hoefden de koeien niet meer de weg over en zouden wij geen last meer hebben van wielrenners – en zij niet van ons.

Afrasteren

Ik kon nog een boel leren van mijn vader bij het afrasteren van de weides. Hij leerde het op zijn beurt jaren geleden van zijn vader en oom. Dat afrasteren bleek nog niet zo eenvoudig als het er van een afstandje uitziet. Voor de hoekpalen kregen we hulp van de gemeente Uden. Zij gebruikten stammen van omgezaagde acacia’s voor de markering van de parkeerplaats aan de rand van natuurgebied De Maashorst.

Toen die acacia’s daar toch niet zo geschikt voor bleken, verdwenen die op een grote stapel in het bos. Nadat wij aankondigden de koeien weer te gaan laten weiden en dat we die stammen daar prima voor konden gebruiken, waren de hoekpalen snel geregeld. De ‘gewone’ paaltjes hadden we nog. Die konden zo opnieuw de grond in.

Geen publiek

Wij kozen er bewust voor om niet de publiciteit te zoeken bij de eerste weidegang op ons bedrijf. Daarvoor vonden we het zelf veel te spannend. Enkele naasten en gasten van ons vakantieverblijf aanschouwden het welbekende tafereel van springende koeien. Alles ging goed. Een boel stress viel van ons af. Eind goed, al goed? Nou, dit was natuurlijk pas het begin van het seizoen. Hoe de weidegang tot dusver verder bevalt? Daar schrijf ik de volgende keer over!

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision Lely Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Optimale droogstand voor gezonde kalveren
Een goede kalveropfok begint met een goed droogstandsmanagement. Dit staat immers aan de basis van kwalitatief én kwantitatief goede...
 
Lees meer »
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind zetten de...
 
Lees meer »
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...