Home » Blog » Blog: Winter zonder stal
Blog
Arjan Hulsman Arjan Hulsman is sinds eind mei 2016 herdmanager op een melkveebedrijf met 1.100 koeien en 460 hectare grond, in het Nieuw-Zeelandse Canterbury. Het doel van het bedrijf is om een zo hoog mogelijke productie te halen uit vers gras, met minimaal aandeel krachtvoer. In Nederland hebben Arjan zijn ouders een melkveebedrijf met 85 melkkoeien in Nijverdal (OV).

Blog: Winter zonder stal

Weblog geplaatst op vrijdag 14-07-2017
Blog: Winter zonder stal

Het is midwinter in Nieuw Zeeland en vooral de afgelopen dagen waren koud. De wereld was wit voor 2 dagen en de koeien niet happy. Sneeuw is hier in de winter een van de grootste problemen, vooral als je geen stal hebt. Als het vriest kunnen we geen gewassen als Kale en andere brassica’s voeren. Er kan een nitraatvergiftiging ontstaan en hier kunnen koeien aan dood gaan. Daarnaast ontstaat er enorm veel modder wat voor niemand leuk is.

We voeren deze dagen de dubbele hoeveelheid kuil en stro uit om de koeien warm van binnen te houden. Daarnaast zetten we koppels koeien in percelen met rondom hoge heggen om beschutting tegen weer en wind te bieden. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Deze dagen zou het heel fijn zijn om een stal te hebben. Want als ik de koeien sip zie staan kijken in het land, dan kan ik niet geloven dat Thieme dit nou de ideale manier van boeren vindt. Naast overdag zijn we ook snachts in de weer. De sneeuw blijft op de rantsoendraden liggen waardoor deze naar de grond zakken wat stroom verlies veroorzaakt, en de koeien stappen er simpelweg over.

Pinken droogzetten

Een maand terug hebben we alle hoogdrachtige pinken drooggezet. Dit was nieuw voor mij. Het is blijkbaar heel normaal hier dat alle vaarzen een teatseal krijgen om mastitis te voorkomen. Dit doen we niet zelf. Veeartsen komen met een speciale trailer waar 6 pinken in kunnen. 6 veeartsen en assistentes stoppen de seals in de spenen, en onze taak is het om de pinken constant door te drijven. In ongeveer 6 uur hebben ze 300 vaarzen drooggezet.

Personeel

Mede-bloggers Hester Kluin en Miranda Noordman hebben het volgende ook al aangeschreven; personeel. We zijn ook hier druk om het nieuwe personeel in te werken en te leren hoe wij graag dingen gedaan willen hebben. Voor mijzelf is dit ook relatief nieuw en kan ik heel veel leren over het aansturen van personeel. Sommigen pakken alles heel snel op en hoeven alleen te leren dat onze trekker heel groot is ( gat in het dak van de schuur), terwijl een ander na 3 weken nog niet doorheeft dat het handig is om een rantsoendraad aan het stroomdraad te hangen (we hebben een complete kuilbult opnieuw moeten afdekken). En uiteraard kun je zelf alles sneller en efficiënter doen dan dat een ander het doet. Het is heel belangrijk om je dit niet aan te trekken en je er bij neer te leggen.

Meenden we dat we een compleet en goed team voor het seizoen hadden verzameld, blijkt dat Egbert geen werkvisum krijgt en volgende week terug gaat naar Nederland en een andere werknemer zijn vader een herseninfarct heeft gehad en terug moet naar India. Binnen een week tijd verliezen we 2 van onze beste jongens net voordat er 1100 koeien gaan kalven. We zijn dus weer druk op zoek naar personeel. Dus als er iemand is die 4 maand in Nieuw-Zeeland wil werken op een melkveebedrijf, laat het me horen.

Voldoening 

Tot slot, één van de redenen dat ik op dit bedrijf ben gaan werken, is dat het een grootschalig bedrijf is. Er zijn altijd mensen om je heen. Personeel kan soms het bloed onder je nagels weg trekken, maar dat neem niet weg dat het super leuk is om met deze jongens te werken en is het heel leuk om een echt team te creëren dat op elkaar kan bouwen en samen kan werken. Dat geeft heel veel voldoening in het werk, soms meer dan het behalen van bedrijfsresultaten. Met een happy team kan je heel veel bereiken.

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...