Home » Blog » Stoeien met het rantsoen
Blog
Michel en Miranda Noordman Michel en Miranda Noordman wonen sinds de zomer van 2005 in Roemenië. Oorspronkelijk komen ze uit Wijthmen en Dalfsen, vlakbij Zwolle. Met een startkapitaal van 30.000 euro kwamen ze in Oost-Europa terecht. Het eerste jaar molken ze zes Roemeense koeien met de hand, in een halve schuur op een oude staatsboerderij. Met vallen en opstaan zijn ze gegroeid tot 100 stuks melkvee, in een nieuwe stal met 2x14 swing-over melkput.

Stoeien met het rantsoen

Weblog geplaatst op maandag 08-05-2017
Stoeien met het rantsoen

Een hele rij lege, schone iglo’s. Dat is een raar gezicht. We hebben een andere hogedrukspuit uit Nederland gekregen en konden eindelijk de iglo’s weer eens goed schoonspuiten. De kalfjes die erin zaten, waren al bijna van de melk af en hadden al wel eerder doorgeschoven kunnen worden. Maar omdat er geen nieuwe kalfjes geboren werden, bleven ze maar gewoon zitten. Nu zitten ze mooi bij elkaar in een groepshok en staan de maagdelijk witte iglo’s te wachten op nieuwe aanwas.

Normaal hebben we in het voorjaar juist een kalverpiek, maar omdat veel koeien moeilijk of niet drachtig wilden worden, is die opgeschoven. Bij de drachtcontrole bleek ook dat er redelijk wat koeien cysten hadden. We hebben toen de ddgs (afval van ethanolproductie) uit het rantsoen gehaald. Michel had gelezen dat dat soms de oorzaak kan zijn van cysten. Jammer genoeg zijn we daarna echter ook gezakt met de melkproductie. Nu zaten we al niet zo hoog, maar de 22-23 liter per koe die we nu melken, geeft wel reden tot nadenken.

Nu hoeven we ook geen 30 liter per koe te melken. Dat is met de omstandigheden hier toch al heel lastig. Maar 25 tot 26 liter moet wel haalbaar zijn. Toen we nog 30 koeien molken en de krachtvoercomputer het nog deed, hebben we ook een poosje op die productie gezeten. Maar dat is alweer jaren geleden.

Luzerne

Nee, wat de melkproductie en rantsoenberekening betreft, gaat het hier nog niet allemaal vanzelf. We geloven best dat koeien het het beste doen op gras. Maar aangezien dat hier niet wil in de zomer, verbouwen we luzerne. En dat is best lastig om goed in de kuil of baal te krijgen. Als je te lang wacht (bijvoorbeeld als de machines kapot zijn of het land te nat), zijn de stengels te lang en dik en drogen ze moeilijk. Schudden kan niet, want dan vallen de blaadjes eraf. Harken doen we het liefst ’s morgens, ook vanwege de blaadjes. Maar dat vergt wel enige planning. Sinds twee jaar hebben we een hakselaar met ook een grasbek. Dan kunnen we de luzerne in ieder geval beter inkuilen, omdat het dan gehakseld is en beter fermenteert. Maar dan nog hebben we maar een kleine 10 hectare luzerne. En ook nog verdeeld over kleine stukjes, hier en daar. Heel bewerkelijk dus.

Problemen met vruchtbaarheid en klauwen

Mais daarentegen is een stuk makkelijker. Dat is ploegen, eggen, zaaien, spuiten en wachten tot je kunt hakselen. Maar met 60 procent mais in je rantsoen is het dus wel even uitvogelen hoe je balans krijgt. Bietenpulp en bierborstel zijn hier vrij makkelijk te krijgen. En daarnaast als krachtvoer zonnebloem- en raapschroot, soja, tarwe en wat zout, mineralen en bicarbonaat. En als alles dan lekker loopt, ben je er ook niet zo mee bezig. Maar als je dus met de vruchtbaarheid van de koeien komt te zitten (tussenkalftijd en nageboorteproblemen) en daarnaast nog klauwproblemen hebt en zeer wisselende melkproducties en mest (soms spuitdiarree en soms hard als beton), dan ben je soms wel even de draad kwijt. Bij drie koeien die we moesten afvoeren, dacht Michel aan pensverzuring. Maar als we de veearts er dan bij lieten komen, gaf die als enig advies vitaminen en antibiotica geven.

Eenvoudiger rantsoen

Stoeien, dat blijft het. We hebben wel een voeradviseur, die ook monsters neemt van de kuilen. En hij lijkt ook wel goed. Beter in ieder geval dan de adviseur die hier eens kwam en begon te rekenen met 24% droge stof in de mais. Maar na een jaar van meer en duurder krachtvoer voeren, waarbij de problemen niet echt minder werden (en de melkproductie ook niet noemenswaardig steeg), zijn we toch maar weer teruggegaan naar het (eenvoudigere) rantsoen van daarvoor. Dat scheelt in ieder geval in de portemonnee. En dan maar goed de vinger aan de pols houden en ons boerenverstand gebruiken om het waar wij nodig achten aan te passen.

Ja, dan missen we hier wel een studieclubje of iets in die trant. Elke keer als we bij andere (Nederlandse) melkveehouders op de koffie zijn, komen we erachter dat anderen ook met (dezelfde) problemen worstelen als wij. Hoe mooi zou het zijn als we met een stel boeren eens in de zoveel tijd bij elkaar konden komen om bijvoorbeeld onze rantsoenen eens door te rekenen. Helaas komt dat er gewoon niet van.

Celgetal onder controle

Wat ons eigen rantsoen betreft, hebben we dit jaar wat meer luzerne gezaaid. Ook willen we de krachtvoerboxen weer gaan gebruiken. Voor de verse koeien. Zodat we de krachtvoergift weer individueel kunnen gaan sturen. En misschien gaan we nog wel een proef doen met brokjes, welke tegenwoordig ook te krijgen zijn (het zou in ieder geval werk en opslag sparen). Hopelijk draagt dit alles bij aan meer balans in het voer. Mooi is wel dat we het probleem van het celgetal intussen onder de knie hebben. Na lange tijd zitten we eindelijk weer goed. Dat is wel een opsteker. En van de week zijn er zowaar drie kalfjes geboren achter elkaar, dus bij de iglo’s is er ook weer leven in de brouwerij.

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs LG Lely Nederland Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...