Home » Blog » Hard voeren of knijpen?
Blog
Arjan Hulsman Arjan Hulsman is sinds eind mei 2016 herdmanager op een melkveebedrijf met 1.100 koeien en 460 hectare grond, in het Nieuw-Zeelandse Canterbury. Het doel van het bedrijf is om een zo hoog mogelijke productie te halen uit vers gras, met minimaal aandeel krachtvoer. In Nederland hebben Arjan zijn ouders een melkveebedrijf met 85 melkkoeien in Nijverdal (OV).

Hard voeren of knijpen?

Weblog geplaatst op maandag 06-03-2017
Hard voeren of knijpen?

Een update vanuit het droge Nieuw Zeeland. Het is droog, heel droog. Op een winderige dag verdampt er tussen de 4 en 5 mm vocht per dag uit de grond. We besproeien op het moment 12 mm elke 6 dagen. U mag zelf de rekensom maken.

Wat op het moment niet mee helpt is het gegeven dat we van de 3 waterpompen die we hebben er maar 2 kunnen gebruiken. In het begin van het seizoen is er een pomp kapot gegaan, en moest er een nieuwe bron geboord worden. Hier gaat nogal wat tijd overheen in verband met vergunningen. Van de 3 beregeningsinstallaties kunnen we hierdoor er maar 1 grote of de 2 kleinere laten draaien. Hierdoor moeten we elke 3 dagen de installaties overschakelen en kom je per beregeningsinstallatie op een 6-dagen ronde. Normaal gesproken zouden we net het gras goed kunnen laten groeien. In de hoeken van de huiskavel waar de pivot niet kan komen staan kleine sproeiers die we elke dag 2x met de quad verzetten. Op deze plekken groeit het gras heel goed, een contant en voldoende aanbod aan water.

Minder vaak melken als optie

Elke week lopen we een farmwalk, en de laatste weken 2x per week. Omdat de grasgroei zo hard achteruit ging, moesten we hier wel op anticiperen. Veel bedrijven in Nieuw Zeelands kiezen er voor om de voerbehoefte van de koe naar beneden bij te stellen. Dit is mogelijk om bijvoorbeeld om de 16 uur te gaan melken, oftewel 3x in 2 dagen of zelfs 1x per dag te gaan melken. Dit komt vaak neer op 1.5 melk solids per koe per dag, oftewel 19 liter per koe met 3.5% eiwit en 4.5% vet. Minder liters melk betekent een lagere voerbehoefte, dit scheelt een paar kilogrammen drogestof die je niet meer aan gras hoeft te voeren.

Hard voeren

Wij pakken het iets anders aan. Onze koeien geven momenteel gemiddeld nog 1.9 melk solids per dag, dit komt neer op ongeveer 23 liter met 3.7% eiwit en 4.8% vet, wat voor deze tijd van het jaar zeer goed is. We melken ongeveer 11% meer dan dat we vorig jaar deden. Heel knap zou je misschien zeggen, maar dat is het ook weer niet. We voeren hard om de koeien op productie te houden. Ons rantsoen ziet er momenteel als volgt uit.
8.8 kg ds Vers gras
5 kg ds Kuilgras
5 kg ds PKE (palmpitschilfers)
2 kg ds gerst graan
1 kg ds aardappelen
0.5 kg ds hooi
Hierbij moet je wel bedenken dat een Nieuw Zeelandse koe gemiddeld 21 kg ds kan vreten. Omdat wij grotere koeien hebben rekenen we vaak met 22 tot 23 kg ds. Een Nederlandse koe verwerkt nog een aantal kg ds meer.

20 procent hogere productie

Ons rantsoen kost $2,- per kilo solid, waarbij de opbrengst $6.5,- per kilo solid is. Bijna een derde van onze kostprijs is momenteel voer. Dit is ook de reden waarom veel boeren dit niet doen. De reden dat wij dit wel doen is dat onze jaar productie ongeveer 20% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Om dit te bereiken heb je gezonde koeien nodig. Door koeien te knijpen in voeding bereik je naar onze mening het tegenovergestelde. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in onze empty rate, het percentage koeien dat niet drachtig is geworden afgelopen voorjaar en begin zomer. We hadden een empty rate van 11% Wat heel erg netjes is. Om opbreken te voorkomen, blijven we ze naar behoefte voeren zodat we volgend jaar er nog een schepje bovenop kunnen doen. Het blijkt wel dat als je de koeien goed voert, de koeien dit ook laten zien in productie en vruchtbaarheid. Vooral de laatste is voor ons heel belangrijk, hierdoor kunnen we minder vee aanhouden, minder jongvee aanhouden en kosten besparen.

Ik heb via diverse kanalen al vragen gekregen en probeer op deze manier hier ook wat antwoorden op te geven, stuur gerust vragen door dan probeer ik het te beantwoorden.

Groeten Arjan

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Lely Nederland MSD Animal Health Nederland LG AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het nieuwe...
 
Bekijk de foto's »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...
 

Voorzitter levensduursymposium aan het woord en impressie sprekers

Met ruim 400 bezoekers was er veel belangstelling voor het ‘Symposium Fokken voor...