Home » Blog » Hard voeren of knijpen?
Blog
Arjan Hulsman Arjan Hulsman is sinds eind mei 2016 herdmanager op een melkveebedrijf met 1.100 koeien en 460 hectare grond, in het Nieuw-Zeelandse Canterbury. Het doel van het bedrijf is om een zo hoog mogelijke productie te halen uit vers gras, met minimaal aandeel krachtvoer. In Nederland hebben Arjan zijn ouders een melkveebedrijf met 85 melkkoeien in Nijverdal (OV).

Hard voeren of knijpen?

Weblog geplaatst op maandag 06-03-2017
Hard voeren of knijpen?

Een update vanuit het droge Nieuw Zeeland. Het is droog, heel droog. Op een winderige dag verdampt er tussen de 4 en 5 mm vocht per dag uit de grond. We besproeien op het moment 12 mm elke 6 dagen. U mag zelf de rekensom maken.

Wat op het moment niet mee helpt is het gegeven dat we van de 3 waterpompen die we hebben er maar 2 kunnen gebruiken. In het begin van het seizoen is er een pomp kapot gegaan, en moest er een nieuwe bron geboord worden. Hier gaat nogal wat tijd overheen in verband met vergunningen. Van de 3 beregeningsinstallaties kunnen we hierdoor er maar 1 grote of de 2 kleinere laten draaien. Hierdoor moeten we elke 3 dagen de installaties overschakelen en kom je per beregeningsinstallatie op een 6-dagen ronde. Normaal gesproken zouden we net het gras goed kunnen laten groeien. In de hoeken van de huiskavel waar de pivot niet kan komen staan kleine sproeiers die we elke dag 2x met de quad verzetten. Op deze plekken groeit het gras heel goed, een contant en voldoende aanbod aan water.

Minder vaak melken als optie

Elke week lopen we een farmwalk, en de laatste weken 2x per week. Omdat de grasgroei zo hard achteruit ging, moesten we hier wel op anticiperen. Veel bedrijven in Nieuw Zeelands kiezen er voor om de voerbehoefte van de koe naar beneden bij te stellen. Dit is mogelijk om bijvoorbeeld om de 16 uur te gaan melken, oftewel 3x in 2 dagen of zelfs 1x per dag te gaan melken. Dit komt vaak neer op 1.5 melk solids per koe per dag, oftewel 19 liter per koe met 3.5% eiwit en 4.5% vet. Minder liters melk betekent een lagere voerbehoefte, dit scheelt een paar kilogrammen drogestof die je niet meer aan gras hoeft te voeren.

Hard voeren

Wij pakken het iets anders aan. Onze koeien geven momenteel gemiddeld nog 1.9 melk solids per dag, dit komt neer op ongeveer 23 liter met 3.7% eiwit en 4.8% vet, wat voor deze tijd van het jaar zeer goed is. We melken ongeveer 11% meer dan dat we vorig jaar deden. Heel knap zou je misschien zeggen, maar dat is het ook weer niet. We voeren hard om de koeien op productie te houden. Ons rantsoen ziet er momenteel als volgt uit.
8.8 kg ds Vers gras
5 kg ds Kuilgras
5 kg ds PKE (palmpitschilfers)
2 kg ds gerst graan
1 kg ds aardappelen
0.5 kg ds hooi
Hierbij moet je wel bedenken dat een Nieuw Zeelandse koe gemiddeld 21 kg ds kan vreten. Omdat wij grotere koeien hebben rekenen we vaak met 22 tot 23 kg ds. Een Nederlandse koe verwerkt nog een aantal kg ds meer.

20 procent hogere productie

Ons rantsoen kost $2,- per kilo solid, waarbij de opbrengst $6.5,- per kilo solid is. Bijna een derde van onze kostprijs is momenteel voer. Dit is ook de reden waarom veel boeren dit niet doen. De reden dat wij dit wel doen is dat onze jaar productie ongeveer 20% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Om dit te bereiken heb je gezonde koeien nodig. Door koeien te knijpen in voeding bereik je naar onze mening het tegenovergestelde. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in onze empty rate, het percentage koeien dat niet drachtig is geworden afgelopen voorjaar en begin zomer. We hadden een empty rate van 11% Wat heel erg netjes is. Om opbreken te voorkomen, blijven we ze naar behoefte voeren zodat we volgend jaar er nog een schepje bovenop kunnen doen. Het blijkt wel dat als je de koeien goed voert, de koeien dit ook laten zien in productie en vruchtbaarheid. Vooral de laatste is voor ons heel belangrijk, hierdoor kunnen we minder vee aanhouden, minder jongvee aanhouden en kosten besparen.

Ik heb via diverse kanalen al vragen gekregen en probeer op deze manier hier ook wat antwoorden op te geven, stuur gerust vragen door dan probeer ik het te beantwoorden.

Groeten Arjan

 
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG AgruniekRijnvallei Lely Nederland AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het...
 
Lees meer »
Subsidiepot gaat weer open voor jonge landbouwers
Ben je nog geen 41 jaar en heb je investeringsplannen voor je landbouwbedrijf, dan kan deze subsidie interessant voor je zijn. Net als...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...