Klaartje 44

Klaartje 44
Koe naam:Klaartje 44
Naam:G.A.H.en D.G. Ebbers-Eppink
Plaats:Aalten
Geboortedatum:28-10-2008Motivatie veehouder:
Klaartje 44 is een van de hoogstproductieve koeien van de stal, met tot nu toe gemiddeld bijna 41 kg melk per dag. Ondanks dat ze aan het begin van de vijfde lactatie ruim een week aan de grond heeft gelegen door fosfor- en calciumtekort, heeft ze karakter getoond en is ze er door gekomen. Ook heeft ze een keer uierproblemen gehad, maar daar is ze zelf snel van hersteld. En op de laatste NRM was ze de hoogstproducerende koe van alle aanwezige koeien. Voor ons is Klaartje 44 een voorbeeldkoe.

Tekst: Melkvee
Klaartje 44 (Peterslund x Nab Evert) van de familie Ebbers-Eppink uit Aalten (GD) is een uiterst productieve Zweedse Roodbonte-kruisling. Klaartje begon direct als vaars met 10.000 liter ‘dikke melk’ in 305 dagen en wist die productie de jaren erna verder op te schroeven. Gemiddeld over vijf afgesloten lijsten produceerde ze 13.207 kilo melk met 4,31 procent vet en 3,56 procent eiwit in 305 dagen, goed voor een gemiddelde lactatiewaarde van 125. Maar Klaartje heeft meer in haar mars dan alleen een hoge productie. Zo bracht ze haar eerste kalf op precies tweejarige leeftijd en haar vijfde op zes jaar en drie maanden. Tenslotte is Klaartjes uiergezondheid met gemiddeld één keer een verhoogd celgetal per lactatie, ook prima te noemen.

 
Bekijk koekaart 
Jaar van het Kalf

De beste boerenkoe onderscheidt zich niet in de eerste plaats door haar exterieur, maar vooral door een jarenlange probleemloze productie. Ze beschikt over een functioneel exterieur, een goede (uier)gezondheid, heeft weinig inseminaties nodig en produceert bovengemiddeld, ook qua gehalten. De koe die de verschillende onderdelen het best beheerst, wint de competitie.

Hoofdpartners De Beste Boerenkoe:

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...