Klaartje 44

Klaartje 44
Koe naam:Klaartje 44
Naam:G.A.H.en D.G. Ebbers-Eppink
Plaats:Aalten
Geboortedatum:28-10-2008Motivatie veehouder:
Klaartje 44 is een van de hoogstproductieve koeien van de stal, met tot nu toe gemiddeld bijna 41 kg melk per dag. Ondanks dat ze aan het begin van de vijfde lactatie ruim een week aan de grond heeft gelegen door fosfor- en calciumtekort, heeft ze karakter getoond en is ze er door gekomen. Ook heeft ze een keer uierproblemen gehad, maar daar is ze zelf snel van hersteld. En op de laatste NRM was ze de hoogstproducerende koe van alle aanwezige koeien. Voor ons is Klaartje 44 een voorbeeldkoe.

Tekst: Melkvee
Klaartje 44 (Peterslund x Nab Evert) van de familie Ebbers-Eppink uit Aalten (GD) is een uiterst productieve Zweedse Roodbonte-kruisling. Klaartje begon direct als vaars met 10.000 liter ‘dikke melk’ in 305 dagen en wist die productie de jaren erna verder op te schroeven. Gemiddeld over vijf afgesloten lijsten produceerde ze 13.207 kilo melk met 4,31 procent vet en 3,56 procent eiwit in 305 dagen, goed voor een gemiddelde lactatiewaarde van 125. Maar Klaartje heeft meer in haar mars dan alleen een hoge productie. Zo bracht ze haar eerste kalf op precies tweejarige leeftijd en haar vijfde op zes jaar en drie maanden. Tenslotte is Klaartjes uiergezondheid met gemiddeld één keer een verhoogd celgetal per lactatie, ook prima te noemen.

 
Bekijk koekaart 
Jaar van het Kalf

De beste boerenkoe onderscheidt zich niet in de eerste plaats door haar exterieur, maar vooral door een jarenlange probleemloze productie. Ze beschikt over een functioneel exterieur, een goede (uier)gezondheid, heeft weinig inseminaties nodig en produceert bovengemiddeld, ook qua gehalten. De koe die de verschillende onderdelen het best beheerst, wint de competitie.

Hoofdpartners De Beste Boerenkoe:

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...