Klaartje 81

Klaartje 81
Koe naam:Klaartje 81
Naam:Evert Pleizier
Plaats:Nijkerk
Geboortedatum:20-06-2009Motivatie veehouder:
Klaartje 81 is een echte beste boerenkoe. Ze geeft veel melk zonder problemen, is erg vruchtbaar en heeft een goede nafok. Ze is steeds na één inseminatie drachtig, nu al voor de zevende keer. Haar tussenkalftijd is dan ook 339 dagen. Haar gemiddelde melkproduktie is 37,4 kg, met 3,91 procent vet en 3,48 procent eiwit. Haar celgetal is constant laag. Dat is 51 keer bepaald, gemiddeld was dat 40. Verder heeft ze een prima exterieur met goede benen en een goede uier. Ze heeft ook al een groot aantal vrouwelijke nakomelingen: vier dochters, vijf kleindochters en twee achterkleindochters. Daarvan zijn er vijf aan de melk met een gemiddelde lactatiewaarde van 104 en een gemiddelde tussenkalftijd van 345 dagen. Kortom een probleemloze koe waar je de hele stal wel vol van wilt hebben.

Tekst Melkvee:
Klaartje 81 (Surprise x Laurenzo) van de familie Pleizier uit Nijkerk (GD) is een zeven jaar oude zesdekalfskoe. Klaartje combineert een hoge productie met een uitmuntende vruchtbaarheid en uiergezondheid. Ze kalfde voor het eerst op een leeftijd van twee jaar en een maand en haalde sindsdien elk jaar in. Ze kalfde voor het eerst in juli en achtereenvolgens in juni, mei, april, eind maart en begin maart. Alleen als vaars maakte ze de 305 dagen vol (308 dagen), alle andere lactaties waren korter. Ze is inmiddels voor de zevende keer drachtig en haalt ook nu drie weken in. De uiergezondheid is eveneens subliem, getuige het feit dat ze nog nooit een verhoogd celgetal had. En de productie mag er met een gemiddelde lactatiewaarde van 111 ook zeker zijn.

 
Bekijk koekaart 
Jaar van het Kalf

De beste boerenkoe onderscheidt zich niet in de eerste plaats door haar exterieur, maar vooral door een jarenlange probleemloze productie. Ze beschikt over een functioneel exterieur, een goede (uier)gezondheid, heeft weinig inseminaties nodig en produceert bovengemiddeld, ook qua gehalten. De koe die de verschillende onderdelen het best beheerst, wint de competitie.

Hoofdpartners De Beste Boerenkoe:

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...