Klaartje 81

Klaartje 81
Koe naam:Klaartje 81
Naam:Evert Pleizier
Plaats:Nijkerk
Geboortedatum:20-06-2009Motivatie veehouder:
Klaartje 81 is een echte beste boerenkoe. Ze geeft veel melk zonder problemen, is erg vruchtbaar en heeft een goede nafok. Ze is steeds na één inseminatie drachtig, nu al voor de zevende keer. Haar tussenkalftijd is dan ook 339 dagen. Haar gemiddelde melkproduktie is 37,4 kg, met 3,91 procent vet en 3,48 procent eiwit. Haar celgetal is constant laag. Dat is 51 keer bepaald, gemiddeld was dat 40. Verder heeft ze een prima exterieur met goede benen en een goede uier. Ze heeft ook al een groot aantal vrouwelijke nakomelingen: vier dochters, vijf kleindochters en twee achterkleindochters. Daarvan zijn er vijf aan de melk met een gemiddelde lactatiewaarde van 104 en een gemiddelde tussenkalftijd van 345 dagen. Kortom een probleemloze koe waar je de hele stal wel vol van wilt hebben.

Tekst Melkvee:
Klaartje 81 (Surprise x Laurenzo) van de familie Pleizier uit Nijkerk (GD) is een zeven jaar oude zesdekalfskoe. Klaartje combineert een hoge productie met een uitmuntende vruchtbaarheid en uiergezondheid. Ze kalfde voor het eerst op een leeftijd van twee jaar en een maand en haalde sindsdien elk jaar in. Ze kalfde voor het eerst in juli en achtereenvolgens in juni, mei, april, eind maart en begin maart. Alleen als vaars maakte ze de 305 dagen vol (308 dagen), alle andere lactaties waren korter. Ze is inmiddels voor de zevende keer drachtig en haalt ook nu drie weken in. De uiergezondheid is eveneens subliem, getuige het feit dat ze nog nooit een verhoogd celgetal had. En de productie mag er met een gemiddelde lactatiewaarde van 111 ook zeker zijn.

 
Bekijk koekaart 
Jaar van het Kalf

De beste boerenkoe onderscheidt zich niet in de eerste plaats door haar exterieur, maar vooral door een jarenlange probleemloze productie. Ze beschikt over een functioneel exterieur, een goede (uier)gezondheid, heeft weinig inseminaties nodig en produceert bovengemiddeld, ook qua gehalten. De koe die de verschillende onderdelen het best beheerst, wint de competitie.

Hoofdpartners De Beste Boerenkoe:

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...